Näytä tämä sivu koko ikkunassa
In English, please!

Vaihdelaatikon muutoksia

Taustaa

5-vaihteinen laatikko on ollut pitkään 127:n hankintalistalla. Halusin sen olevan sitä isommilla vetonivelillä varustettua mallia, kestävyyden vuoksi. Tällaiseen laatikkoon pystyy myös asentamaan Samaran tasauspyörästön lukon, jollainen ei tripoidinivelillä varustettuun laatikkoon sovi.


Kuvat 1 ja 2. Tripoidi- ja vakionopeustyyppinen nivel.


Kuvat 3 ja 4. Projektilaatikko, ja kulahtanut poskilaakeri.

Laatikko pestiin, ja purkamisesta on juttua täällä. Laatikko oli varsin hyvässä kunnossa, vain tasauspyörästön poskilaakereissa näkyi mattaantumista laakeripinnoilla, eli nämä laakerit kannatti vaihtaa.

Samaran lukko ei sellaisenaan sovi asennettavaksi Fiatin laatikkoon. Hankalin asia on, että perän iso ratas on sivusuunnassa eri kohdassa lukkoon nähden - Samaran murikan rattaan laippa tulisi suurinpiirtein keskelle Fiatin ratasta sivusuunnassa. Laippa pitää siis upottaa rattaaseen, mutta ihan kohdalleen sitä ei silloinkaan saada koska jos poistettaisiin tarpeeksi materiaalia rattaasta, lukon kiinnittämiseen luotettavasti ei jäisi tarpeeksi materiaalipaksuutta. Lisäkiusana perän ratas on äärimmäisen sitkeää materiaalia sorvattavaksi.


Kuvat 5 ja 6. Rattaaseen sorvattu syvennys, ja lukon sovitus.

Asian kanssa tehtiin kompromissi; lukon laipalle tehtiin syvennys rattaaseen sorvaamalla, mutta vain hieman vajaat laipan paksuuden syvyinen. Halkaisija tehtiin tarkoituksella pieneksi, ratas on nyt lämpösovitteella rattaan sisällä. Onneksi lukkomurikka on kapeampi kuin orggis perä, joten se sallii murikan siirtämisen sivusuunnassa.

Koska Fiatin ja Samaran rattaat tasauspyörästöihin kiinnittävien pulttien jako ei tietenkään ole sama, tämän upotetun laipan päälle tehtiin vielä erillinen levy, joka puristaa lukon laipan rattaan sisään kiinni ja kiinnittyy itse alkuperäisen tasauspyörästön pulteilla. Lukko pysyy siis sekä sovitteella kiinni rattaassa, että laipan edellä mainitun levyn puristusvoimalla. Lisäksi lukon laippan reunaan jouduttiin hiomaan kuopat noita em. pultteja varten, joten lukko ei muutenkaan enää pääsisi pyörimään rattaan sisällä.


Kuvat 7 ja 8. Kiinnityslevy alta, ja sovitettuna paikalleen.

Koska lukon laippaa ei upotettu tarpeeksi syvälle rattaaseen, ei lukko sopisi paikoilleen ellei moottorin puolisesta päästä poistettaisi materiaalia. Näin saadaan poskilaakeri syvemmälle ja perän ratas oikealle kohdalle muuhun laatikkoon nähden. Alla olevissa kuvissa näkyy vakio pääty ja sama sen jälkeen, kun 4mm materiaalia on poistettu.


Kuvat 9 ja 10. Lukon lyhennettävä pääty ennen ja jälkeen.

Fiatin laatikossa on isommat tasauspyörästön poskilaakerit kuin Samaran laatikossa. Tämän vuoksi poskilaakereiden sisään piti tehdä väliholkit. Koska moottorin puolinen pää sovitettiin sivusuunnassa kohdalleen poistamalla materiaalia lukosta, vain sisäholkki oli tarpeen.


Kuva 11. Moottorin puolisen pään holkki paikallaan, valmiina laakerin asennusta varten.

Lukko on myös poskilaakerien vastinpinnasta vastinpintaan n. 12 mm kapeampi kuin Fiatin tasauspyörästö. Laakerikoon eron lisäksi tämä 12 mm leveysero, ja poistettu 4 mm piti kompensoida lukon rattaan puolisessa päässä valmistamalla sinnekin väliholkki. Alla olevassa kuvassa tuo 4 mm on tehty erillisellä levyllä, mutta koko kappaleen kannattaisi tietysti mieluiten sorvata yhdeksi 16 mmm leveäksi kappaleeksi.


Kuva 12. Rattaan puolisen pään holkki.


Kuvat 13 ja 14. Laakerit paikoillaan.

Uusien laakerien asennuksen jälkeen koko mötikkä olikin sitten valmis asennettavaksi laatikkoon. Ongelmat eivät tietenkään tähän loppuneet, vaan murikan siirtämisen takia laatikon alkuperäiset vetoakselintumpit ovat nyt väärän mittaiset. Isompi ongelma syntyi auton kulkusuunnassa vasemmanpuolisen vetarin kanssa. Tällä puolella laatikkoon tulee pelkkä lyhyt tumppi, joka painetaan laatikkoon sisään ja se lukittuu paikoilleen lukkorenkaan avulla. Koska tälle puolelle tuli paksumpi noista holkeista, on tumppi nyt noin 8 mm liian lyhyt, alla olevan kuvan nuolella merkitty etäisyys. Ongelma ratkaistaan tekemällä tumpin päähän pieni jatke, johon sitten koneistetaan uusi ura lukkorenkaalle. Rengashan pitää tumppia paikoillaan vain sivusuunnassa joten siihen kohdistuvat rasitukset eivät ole isoja.


Kuvat 15 ja 16. Regata 100S:n (vertailun vuoksi) ja projektilaatikon vasemmanpuoliset vetarintumpit. Akselit paikoillaan rattaineen.

Lisähuomautuksena vielä mainittakoon, että murikan kiinnittäminen perän rattaan toiselle puolelle vetariongelmien välttämiseksi ei onnistu, kiinnityslaippa ja pultit tulevat ykkösvaihteen rattaan tilalle (Kuva 16).


Kuva 17. Kytkinakselin uusi stefa ja tiiviste.


Kuvat 18 ja 19. Laatikon kasausta. Vaihteensiirtomekanismia.

Vaihdelaatikkoa voitiin kuitenkin ruveta kokoamaan autoon sovittamista varten.


Kuvat 20 ja 21. Laatikon kuoria ja tiivisteet.


Kuvat 22 ja 23. 5-vaihteen rattaat kasattuna. Laatikko koottuna, valmiina asennettavaksi autoon.

Laatikon kasaamisen jälkeen sitä voitiin ruveta sovittamaan autoon. Myös tarvittavia muutoksia vetoakseleihin ryhdyttiin tekemään.


Kuva 24. Kierre vetoakselin jatkeen kiinnitystä varten.

Vasempaan vetoakseliin tehtiin pieni jatke M8 pultista, kahdesta prikasta ja mutterista. Isompaan prikkaan tehtiin samanlainen uritus kuin vetoakseliin ja se pitää lukkorengasta paikoillaan. Pultin pään pituus on mitoitettu sellaiseksi, että vastapäätä olevan oikean vetoakselin pää tasauspyörästön sisällä estää vasenta akselia liikkumasta liiaksi laatikon sisälle.


Kuvat 25 ja 26. Vasen vetarintumppi yksin ja laatikossa.


Päivitetty 24.02.2006

Takaisin Fiat 127 t -pääsivulle