In english, please!
Näytä tämä sivu koko ikkunassa

Tehodynoprojekti

Johdantoa

Oma Telmani on mallia AC61-35 - tai ainakin todennäköisesti, koska merkintöjä ei ole. Tuollainen vastaa myös CC135-merkintää. Tämän mallinen jarru pystyy maksimissaan hävittämään lämmöksi 650 hv tehoa maksimiväännön ollessa 1350 Nm ja kierrosluvun 4000 RPM. Murikka painaa noin 230 kg.

Epäilyttävästä ulkonäöstään huolimatta laite vaikutti ihan kunnossa olevalta, roottorit olivat ruostuneet staattorimagneettikenkiin kiinni mutta laakerointi ja käämit näyttivät ehjiltä. Toiselta puolelta näyttää puuttuvan roottorin ja laakerin välinen teräsholkki, joku ilmeisesti on kaivannut varaosia... tuo pitää sorvauttaa, tai sitten jos jollain tuollainen on niin ilmoitelkaa..

Jarru hankintakunnossa, tekstissä mainittu holkki, ja murikka roottorit irroitettuina.

Kunnostus

Tarkemman tutkimuksen tuloksena huomasin että johdotukset pitää purkaa. Kyseessä lienee joku erikoismalli, koska ne poikkeavat kaikista manuaalin kytkentäkaavioista ja muutenkin ovat todella syöpyneet ja rivon näköiset. Toisekseen, ajattelin ryhmitellä käämitykset uusiksi koska aion nostaa magnetointipiirin jännitettä saadakseni magnetointivirran pienemmäksi. Magnetointiin täydellä jarruvoimalla tarvittava sähköteho on kuitenkin yli 3 kW, joten pientä magnetointijännitettä käyttämällä tarvittavat virrat kasvavat äkkiä kolminumeroisiin lukuihin. Alkuperäinen magnetointijännite näissä on yleensä 24 tai jopa 12V riippuen mallista.

Ainakin osittainen johdotusten purkaminen on myös tarpeen, jotta magnetointikäämien kunto voidaan tarkistaa ja mitata.

Elämää nähneen näköiset kytkennät ennen purkamista.

Käämien kuntoa testailtiin yleismittarilla ja akkulaturilla. Osa magneeteista toimi hyvin, mutta suureksi harmiksi yli puolesta yhteensä 16:sta oli käämilanka poikki. Alumiinikäämitys ei paljon kestä korroosiota. Koska varaosia ei juuri enää ole saatavissa, ainoa keino on korjata rikkoutuneet käämit.

Pihdit pysyvät hyvin kiinni toimivassa magneetissa. Suurimmassa osassa sitten olikin käämikatkoksia.

Käämien korjaamiseksi käämisydämistä piti irrottaa niiden päissä olevat kengät.

Muutamat käämit olivat vielä korjattavissa. Näin tehtyjen korjausten luotettavuus on kuitenkin kyseenalainen, koska rakenteessa on ylimääräisiä liitoksia. Ne piti tehdä puristusliitoksin koska käämimateriaalina käytetty alumiini ei ole juotettavaa. Käämit pitää testata vielä maksimivirrallaan ennenkuin jarrun voi koota.

Ainakin neljä käämiä oli siinä kunnossa että paikallaan korjaaminen ei tullut kyseeseen. Näiden käämitykset purettiin. Näiden tilalle on käämittävä uudet. Uutta, 2,36-millistä alumiinikäämilankaa hankittiin. Koska pieniä eriä on vaikea saada, varastoon jää aika paljon ylijäämää.

Käämisydän käämit purettuina. Hidastimen runko puhdistettiin ruosteesta ja se sai uuden maalipinnan.


Päivitetty 2011

Takaisin pääsivulle